محمود مرادي با بيان اينکه شهر نراق در شهرستان دليجان استان مرکزي واقع شده است از جمله عوامل مؤثر در شکلگيري و رونق شهر تاريخي نراق در فلات مرکزي ايران را موقعيت سوقالجيشي، قرار گرفتن در يکي از مسيرهاي فرعي جاده تجاري ادويه و ابريشم، منابع مطلوب آب و هواي کوهستاني در مجاورت کوير برشمرد.
اين مقام مسئول گفت: از جمله عوامل انحطاط شهر نراق در سالهاي اخير را ميتوان به شيوع وباي عمومي و قحطي در عهد قاجار، اختلافات مذهبي تجار و مالکان بزرگ و غيره اشاره کرد.
وي هدف شهرداري در حفظ بافت تاريخي رسيدن به توسعه پايدار شهري و تبديل کردن يک تهديد به فرصت عنوان کرد و بيان داشت: گام اول تهيه طرح راهبردي و انتخاب مشاور و گام دوم ايجاد مديريت واحد و متمرکز بر بافت تاريخي در شهرداري معين شد.
مرادي اضافه کرد: بر اين اساس معاونت حفظ و احياء براي پيگيري و نظارت بر تهيه طرحها، مطالعه بافت تاريخي، امکانسنجي بناها و اولويتهاي مرمت و مداخله، جلب مشارکتهاي مردمي، جذب اعتبارات و تهيه گزارش براي ارسال به مراکز مرتبط ايجاد شد.
وي در ادامه گفت: پيش از هر اقدام در حوزه کالبد و منظر شهري بايد در حوزه فکر و انديشه شهروندان به ويژه رهبران عقايد گروههاي مختلف تغييراتي ايجاد ميشد بدين منظور روشهايي چون شناسايي افراد تأثيرگذار، تهيه بستههاي فرهنگي مناسب، ايجاد پايگاه اينترنتي، تهيه مستند و گزارشهاي تلويزيوني، بازديد از مراکز و شهرهاي مشاور، برگزاري جلسات نقد و بررسي و همايشها و دعوت کارشناسان مطرح، وبلاگنويسي و غيره انجام شود.
اين مقام مسئول در مورد نقش مشارکت مردمي در احياي بافت تاريخي نراق اظهار داشت: اصولاً بافت تاريخي محصولي جمعي و مشارکتي است و حفاظت و نگهداري آن تنها با روش مشارکت امکانپذير است.
مرداي از ديگر نتايج بازآفريني هويت تاريخي در شهر نراق به در اختيار قرار دادن پنج خانه تاريخي متروکه به شهرداري، حذف آسفالت از تمامي معابر بافت تاريخي، اقدام به بازسازي سيما و منظر بافت بدون ممانعت شهروندان با توجه به محدوديتهاي اعمالي آينده، مشارکت در زمينه جذب توريسم در قالب ساماندهي مراکز تاريخي توسط راهنمايان گردشگري، بالا رفتن ضريب حساسيت شهروندان به اقدامات تخريبي در بافت و عوض شدن سطح مطالبات آنها، جذب مشارکت نراقيهاي خارج از کشور و مقيم مرکز و ديگر شهرها براي کمک به احياي بافت تاريخي اشاره کرد.
وي اصول خانههاي تاريخي را پوشش دادن خانوادهها، القاء خانواده محوري و گسترش فرهنگ ايجاد محلههاي مردموار دانست و تصريح کرد: در اين راستا بايد پروژهاي در شهر در جهت ايجاد اصلاحات براي تأمين نظر مردم تعريف شود.
اين مقام مسئول خانههاي تاريخي را بنياديترين سلولهاي اصلي ايجاد فضاي سازماني شهرها عنوان کرد و در پايان يادآور شد: احياي 2400 خانه تاريخي نياز به طراحي، برنامه ريزي و استفاده از همه فارغالتحصيلان فعال در بحث مرمت و گروههاي فعال فکري براي همانديشي با مردم است که اين نيز مستلزم انسجام بدنه فني و اجرايي است.
/119
انتهای پیام/